De universiteit van Gent, dat sinds 1 januari 2018 ook het Universitair Ziekenhuis van Gent onder haar vleugels heeft, staat voor - wat ze noemen - een bijzonder grote uitdaging: het asbest verwijderen uit het ziekenhuis.
Naar schatting 21,4 miljoen euro is er nog nodig om alle asbest uit de ziekenhuisgebouwen te krijgen. Eerder paste de Vlaamse overheid al 8,6 miljoen euro bij, maar dat bleek onvoldoende. Vlaanderen doet er nu nog eens de helft bij.
De gebouwen van het UZ Gent kennen een lange geschiedenis en 80 jaar geleden was asbest dé innovatie van het decennium. Als isolatie werkt asbest prima, maar eenmaal aan de lucht blootgesteld, is het een bedreiging voor de volksgezondheid. Zeker in een ziekenhuis is dat ontoelaatbaar.
Veel asbest is al verwijderd en de gebouwen vernieuwd. Maar veel asbest zit nog in de - ondertussen lege - gebouwen. Een grootschalig nieuwbouwproject zit er aan te komen, maar de eerste tien jaar zal het toch behelpen zijn en wordt het de opdracht om werk te maken van de asbestverwijdering in de nog bestaande gebouwen.
Naar schatting 21,4 miljoen euro is er nog nodig om alle asbest uit de ziekenhuisgebouwen te krijgen. Eerder paste de Vlaamse overheid al 8,6 miljoen euro bij, maar dat bleek onvoldoende. Vlaanderen doet er nu nog eens de helft bij.De gebouwen van het UZ Gent kennen een lange geschiedenis en 80 jaar geleden was asbest dé innovatie van het decennium. Als isolatie werkt asbest prima, maar eenmaal aan de lucht blootgesteld, is het een bedreiging voor de volksgezondheid. Zeker in een ziekenhuis is dat ontoelaatbaar.Veel asbest is al verwijderd en de gebouwen vernieuwd. Maar veel asbest zit nog in de - ondertussen lege - gebouwen. Een grootschalig nieuwbouwproject zit er aan te komen, maar de eerste tien jaar zal het toch behelpen zijn en wordt het de opdracht om werk te maken van de asbestverwijdering in de nog bestaande gebouwen.