VDAB publiceert in het begin van elk jaar een lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen, jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld raken. De gegevens slaan op het jaar voordien.

De organisatie bepaalt de knelpuntberoepen door de statistische analyse van de bij VDAB gemelde vacatures te combineren met kwalitatieve informatie vanuit sectororganisaties en VDAB-experten.

Volgens de VDAB zijn verpleegkundigen en zorgkundige 'zwaar statistische knelpuntberoepen'; verpleegkundige staat overigens op plaats twee in de top tien van alle knelpuntberoepen. Onder dezelfde categorie vallen technologen medische beeldvorming, ziekenhuisapothekers en kinesitherapeuten in loondienst binnen de ouderenzorg.

Geen zwaar statistisch knelpuntberoep maar niettemin een knelpuntberoep zijn hoofdverpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige OK, sociaal verpleegkundige en gespecialiseerd verpleegkundige kinderverzorging. Idem voor het beroep van hulpverlener-ambulancier. Bij artsen is het knelpunt zoals welbekend afhankelijk van de specialisatie.

Voor de beroepen zorgkundige, verzorgende en dentaaltechnicus vinkt VDAB alle drie de mogelijke oorzaken af. Kwantitatief (te weinig werkzoekenden beschikbaar op de arbeidsmarkt), kwalitatief (de werkzoekenden op de arbeidsmarkt voldoen niet omwille van bv. een gebrek aan de juiste ervaring, of een slechte aansluiting tussen onderwijs en werkvloer) en 'arbeidsomstandigheden waardoor werkzoekenden zich niet beschikbaar stellen voor vacatures' zoals bv. weekend- of avondwerk.

In totaal gaat het om 17 van de 241 knelpuntberoepen, dat is zeven procent.

VDAB publiceert in het begin van elk jaar een lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen, jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld raken. De gegevens slaan op het jaar voordien.De organisatie bepaalt de knelpuntberoepen door de statistische analyse van de bij VDAB gemelde vacatures te combineren met kwalitatieve informatie vanuit sectororganisaties en VDAB-experten.Volgens de VDAB zijn verpleegkundigen en zorgkundige 'zwaar statistische knelpuntberoepen'; verpleegkundige staat overigens op plaats twee in de top tien van alle knelpuntberoepen. Onder dezelfde categorie vallen technologen medische beeldvorming, ziekenhuisapothekers en kinesitherapeuten in loondienst binnen de ouderenzorg.Geen zwaar statistisch knelpuntberoep maar niettemin een knelpuntberoep zijn hoofdverpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige OK, sociaal verpleegkundige en gespecialiseerd verpleegkundige kinderverzorging. Idem voor het beroep van hulpverlener-ambulancier. Bij artsen is het knelpunt zoals welbekend afhankelijk van de specialisatie.Voor de beroepen zorgkundige, verzorgende en dentaaltechnicus vinkt VDAB alle drie de mogelijke oorzaken af. Kwantitatief (te weinig werkzoekenden beschikbaar op de arbeidsmarkt), kwalitatief (de werkzoekenden op de arbeidsmarkt voldoen niet omwille van bv. een gebrek aan de juiste ervaring, of een slechte aansluiting tussen onderwijs en werkvloer) en 'arbeidsomstandigheden waardoor werkzoekenden zich niet beschikbaar stellen voor vacatures' zoals bv. weekend- of avondwerk.In totaal gaat het om 17 van de 241 knelpuntberoepen, dat is zeven procent.