Niet komen opdagen voor een gemaakte afspraak: uiteraard is dat niet respectvol en keuren wij dit als Vlaams Patiëntenplatform niet goed. Geldt dit dan enkel voor onze gezondheidszorg? Natuurlijk niet. Ik hoop dat ook u de beleefdheid heeft om tijdig uw afspraak bij de kapper of bij uw architect af te zeggen als u niet kan gaan. Gelukkig geeft het artikel ook aan dat er zo iets bestaat als overmacht...
Ik wou mijn column in ieder geval niet wijden aan het feit dat patiënten nog altijd per vier op hetzelfde uur verwacht worden op consultatie, dat consultaties uitlopen en je twee uur in de wachtzaal zit zonder informatie. Of dat patiënten bij aankomst in het ziekenhuis moeten horen dat de operatie 'een weekje verschoven is' en je terug naar huis kan gaan met je valies... Dat je mentaal helemaal opgeladen was voor de operatie en je de afgelopen nacht niet geslapen hebt van de spanning... Daarover wou ik het niet hebben.
Waarover dan wel? Waarom komen mensen niet opdagen en wat kunnen we er structureel aan doen? Uit bevragingen van het VPP weten we dat mensen gezondheidszorg uitstellen om financiële redenen; de tandarts, de kinésitherapeut, de specialist en de huisarts worden in die volgorde uitgesteld. Mensen zijn te beschaamd om aan te geven dat ze de rekening niet kunnen betalen. Keuren we dit goed? Neen, maar even verder kijken en de juiste reden achterhalen kan geen kwaad.
Waarom komen mensen niet opdagen en wat kunnen we er structureel aan doen? Uit bevragingen van het VPP weten we dat mensen gezondheidszorg uitstellen om financiële redenen
Daarnaast kan het ook zijn dat de voorgestelde behandeling niet past bij de patiënt en dat de zorgverlener weinig of geen rekening hield met wat de patiënt nu wel en niet belangrijk vindt in zijn leven en hoe de behandeling hierin past. Ook dat is natuurlijk geen reden om zomaar niet te komen opdagen als patiënt. Maar het is wel een reden voor zorgverleners om hun behandeling af te toetsen en na te gaan wat deze betekent voor de levenskwaliteit van patiënten.
Ten slotte zouden we per regio in onze netwerken van ziekenhuizen en voor onze eerstelijnszones toch moeten weten welke burgers we bereiken: wie zijn de mensen die afhaken? Hoeveel mensen in onze regio hebben recht op de derdebetalersregeling, hoeveel hebben een statuut chronische ziekte of een inkomensvervangende tegemoetkoming?
Vraag is of u uw tijd en energie wil bewaren om een reactief verzuimbeleid uit te werken of toch verder wil kijken zoals hierboven juist aangegeven. Nog zinvol is om uw energie te sparen voor u, uw praktijk of uw ziekenhuis en te investeren in een kwaliteitsbeleid en een patiëntveiligheidsbeleid. Liefst eentje dat u ook transparant maakt. Die transparantie is helaas niet voor iedereen evident. Benieuwd naar welke ziekenhuizen transparantie wel hoog in het vaandel dragen en burgers informeren via zorgkwaliteit.be? Neem een kijkje op onze website voor een overzichtslijst.