Complexe zorg vereist uiteraard bijzondere expertise en vergt grote investeringen in medische apparatuur. Om hoogkwalitatieve zorg aan te bieden is verregaande samenwerking dus logisch.

Geïntegreerde teams

In een persmededeling wijzen de twee ziekenhuizen erop dat nogal wat ziekenhuizen uit Oost- en West-Vlaanderen voor interventionele radiologie en pelviene oncologie doorverwijzen naar het UZ en naar Sint-Lucas. Het UZ Gent is één van de meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen, het telt 6.000 medewerkers en verzorgt dagelijks circa 3.000 patiënten. Het AZ Sint-Lucas is een basisziekenhuis voor alle disciplines. Het beschikt over gespecialiseerde programma's voor onder andere oncologie-radiotherapie, neurochirurgie enz.

Referentiecentrum

Voor interventionele radiologie en pelviene oncologie komt er dus een samensmelting in geïntegreerde teams. Ze zullen actief zijn op beide campussen. Op termijn is het wel de bedoeling afspraken te maken over welke behandelingen op welke campus doorgaan. Schaalvergroting laat immers toe meer subspecialisaties te ontwikkelen. Momenteel kunnen alle patiënten echter nog steeds terecht in beide ziekenhuizen.

Ook voor onderzoek gaan AZ Sint-Lucas en het universitair ziekenhuis samenwerken. Dan gaat het meer bepaald over de disciplines radio-oncologie, neurochirurgie, hoofd- en halschirurgie en thoracale oncologie. Door de combinatie van een gezamenlijk zorgaanbod en onderzoek willen beide ziekenhuizen samen een referentiecentrum worden in deze domeinen.

Complexe zorg vereist uiteraard bijzondere expertise en vergt grote investeringen in medische apparatuur. Om hoogkwalitatieve zorg aan te bieden is verregaande samenwerking dus logisch. In een persmededeling wijzen de twee ziekenhuizen erop dat nogal wat ziekenhuizen uit Oost- en West-Vlaanderen voor interventionele radiologie en pelviene oncologie doorverwijzen naar het UZ en naar Sint-Lucas. Het UZ Gent is één van de meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen, het telt 6.000 medewerkers en verzorgt dagelijks circa 3.000 patiënten. Het AZ Sint-Lucas is een basisziekenhuis voor alle disciplines. Het beschikt over gespecialiseerde programma's voor onder andere oncologie-radiotherapie, neurochirurgie enz. Voor interventionele radiologie en pelviene oncologie komt er dus een samensmelting in geïntegreerde teams. Ze zullen actief zijn op beide campussen. Op termijn is het wel de bedoeling afspraken te maken over welke behandelingen op welke campus doorgaan. Schaalvergroting laat immers toe meer subspecialisaties te ontwikkelen. Momenteel kunnen alle patiënten echter nog steeds terecht in beide ziekenhuizen.Ook voor onderzoek gaan AZ Sint-Lucas en het universitair ziekenhuis samenwerken. Dan gaat het meer bepaald over de disciplines radio-oncologie, neurochirurgie, hoofd- en halschirurgie en thoracale oncologie. Door de combinatie van een gezamenlijk zorgaanbod en onderzoek willen beide ziekenhuizen samen een referentiecentrum worden in deze domeinen.