De Kliniek Sint Jan maakt als eerste ziekenhuis in het Brussels Gewest gebruik van de Synapse 3D-software. Daarmee zet het een belangrijke stap vooruit in de behandeling en opvolging van longkanker.

Het gaat om uiterst nauwkeurige software voor 3D-reconstructie. Synapse 3D genereert zo goed als autonoom en onmiddellijk een accurate, driedimensionale weergave van de bronchiale en vasculaire longstructuren.

De chirurg of de radioloog die de thoracale scans van een patiënt inbrengt in de software, krijgt zo met een paar klikken een volledige reconstructie in de ruimte te zien van alle bloedvaten (aders en slagaders) en bronchiën van de longen van de patiënt.

Met de nieuwe software kan de arts veel beter beoordelen of segmentectomieën, waarbij een kleiner deel van de long wordt verwijderd, aangewezen zijn bij kleine tumoren in een vroeg stadium. Op die manier blijft een zo groot mogelijk deel van de gezonde long intact en behoudt de patiënt een betere longfunctie. Tegelijk daalt het risico op complicaties, zowel tijdens als na de operatie.

"De nieuwe software is heel belangrijk voor ons omdat we minimaal invasief willen werken", zegt dokter Mahieu. "Dankzij de nauwkeurige reconstructie van elk deel van de long kunnen we ons nu richten op de strikt noodzakelijke secties en resecties volgens de specifieke longanatomie en het letsel van de patiënt."

"Kiezen tussen een longparenchym-sparende procedure of een uitgebreide resectie, rekening houdend met de meest adequate oncologische behandeling, blijft moeilijk. Hoewel het de bedoeling is om de organen - in dit geval de long - zoveel mogelijk te behouden, moeten strikte oncologische regels worden nageleefd."

"Wanneer de chirurg een tumor verwijdert uit een orgaan, moet hij ook een veiligheidsmarge rond de tumor weghalen om de patiënt een optimaal resultaat te garanderen."

De arts krijgt een nauwkeurig beeld van de locatie van de nodule en kan de evolutie van het volume doorheen de tijd volgen., Kliniek Sint-Jan
De arts krijgt een nauwkeurig beeld van de locatie van de nodule en kan de evolutie van het volume doorheen de tijd volgen. © Kliniek Sint-Jan

Ook hier biedt de Synapse 3D een grote meerwaarde. De software helpt om het letsel nauwkeurig af te lijnen en de noodzakelijke chirurgische handelingen te plannen volgens de oncologische kwaliteitscriteria.

"Als ik in de applicatie de sectie van een bepaalde ader, slagader of bronchus simuleer voor een resectie van een bepaald longsegment, kan ik heel nauwkeurig de veiligheidsmarge berekenen. Zo zie ik meteen of de ingreep volstaat om de tumor radicaal te verwijderen", licht dokter Mahieu toe.

"Naast gebruik in een pre-operatieve setting, kan deze applicatie ook gebruikt worden door onze radiologen, als aanvulling op hun reeds aanwezige hoogtechnologische programma's", vertelt dokter Julie Soens, diensthoofd radiologie in Kliniek Sint-Jan.

"We kunnen hiermee nauwkeurige 3D-reconstructies maken van longnoduli en ze eenvoudig met elkaar vergelijken, doorheen de tijd. Deze reconstructies worden bij de beelden én in het verslag toegevoegd, wat de opvolging voor de behandelende arts en natuurlijk ook voor de patiënt een stuk concreter en begrijpbaar maakt."

Op woensdag 15 februari organiseren Kliniek Sint-Jan en dokter Mahieu een multidisciplinair symposium over thoracale oncologie met als thema: "De longnodule: klein, maar sterk!"

De Kliniek Sint Jan maakt als eerste ziekenhuis in het Brussels Gewest gebruik van de Synapse 3D-software. Daarmee zet het een belangrijke stap vooruit in de behandeling en opvolging van longkanker.Het gaat om uiterst nauwkeurige software voor 3D-reconstructie. Synapse 3D genereert zo goed als autonoom en onmiddellijk een accurate, driedimensionale weergave van de bronchiale en vasculaire longstructuren. De chirurg of de radioloog die de thoracale scans van een patiënt inbrengt in de software, krijgt zo met een paar klikken een volledige reconstructie in de ruimte te zien van alle bloedvaten (aders en slagaders) en bronchiën van de longen van de patiënt. Met de nieuwe software kan de arts veel beter beoordelen of segmentectomieën, waarbij een kleiner deel van de long wordt verwijderd, aangewezen zijn bij kleine tumoren in een vroeg stadium. Op die manier blijft een zo groot mogelijk deel van de gezonde long intact en behoudt de patiënt een betere longfunctie. Tegelijk daalt het risico op complicaties, zowel tijdens als na de operatie. "De nieuwe software is heel belangrijk voor ons omdat we minimaal invasief willen werken", zegt dokter Mahieu. "Dankzij de nauwkeurige reconstructie van elk deel van de long kunnen we ons nu richten op de strikt noodzakelijke secties en resecties volgens de specifieke longanatomie en het letsel van de patiënt." "Kiezen tussen een longparenchym-sparende procedure of een uitgebreide resectie, rekening houdend met de meest adequate oncologische behandeling, blijft moeilijk. Hoewel het de bedoeling is om de organen - in dit geval de long - zoveel mogelijk te behouden, moeten strikte oncologische regels worden nageleefd." "Wanneer de chirurg een tumor verwijdert uit een orgaan, moet hij ook een veiligheidsmarge rond de tumor weghalen om de patiënt een optimaal resultaat te garanderen." Ook hier biedt de Synapse 3D een grote meerwaarde. De software helpt om het letsel nauwkeurig af te lijnen en de noodzakelijke chirurgische handelingen te plannen volgens de oncologische kwaliteitscriteria. "Als ik in de applicatie de sectie van een bepaalde ader, slagader of bronchus simuleer voor een resectie van een bepaald longsegment, kan ik heel nauwkeurig de veiligheidsmarge berekenen. Zo zie ik meteen of de ingreep volstaat om de tumor radicaal te verwijderen", licht dokter Mahieu toe. "Naast gebruik in een pre-operatieve setting, kan deze applicatie ook gebruikt worden door onze radiologen, als aanvulling op hun reeds aanwezige hoogtechnologische programma's", vertelt dokter Julie Soens, diensthoofd radiologie in Kliniek Sint-Jan."We kunnen hiermee nauwkeurige 3D-reconstructies maken van longnoduli en ze eenvoudig met elkaar vergelijken, doorheen de tijd. Deze reconstructies worden bij de beelden én in het verslag toegevoegd, wat de opvolging voor de behandelende arts en natuurlijk ook voor de patiënt een stuk concreter en begrijpbaar maakt."