De stroke unit van het UZ Brussel krijgt het label van de ESO. Alle facetten van de beroertezorg beantwoorden er aan de strenge Europese kwaliteitscriteria.
Met die boodschap pakte het UZ Brussel trots uit. "Tijd is cruciaal na het optreden van een beroerte. Hoe sneller de behandeling kan opgestart worden, hoe doeltreffender", vertelt professor Sylvie De Raedt, neuroloog in het UZ Brussel.
"Maar daar stopt het niet. Na de eerste acute behandelingen wordt de patiënt opgenomen op de beroerte-eenheid (of stroke unit), waarbij naast intensieve monitoring en het opsporen van de oorzaak van een beroerte, ook al wordt gestart met revalidatie."
"Er is dagelijks multidisciplinair overleg over de vooruitgang van de patiënt en zijn of haar doelen op korte en lange termijn."
"Tegelijk start het team meteen al met secundaire preventie op maat van de patiënt, om een nieuwe beroerte te voorkomen. Wanneer de patiënt vertrekt uit het ziekenhuis, is er verdere ambulante opvolging met aandacht voor de chronische gevolgen van de beroerte zoals pijn, vermoeidheid en spasticiteit."
Ook andere ziekenhuizen in ons land kregen al het kwaliteitslabel van de European Stroke Organisation. In Brussel zelf kregen ULB Erasme, Saint-Luc en de Europaziekenhuizen de erkenning.
In Vlaanderen voeren AZ Sint-Jan (Brugge-Oostende), AZ Roeselare en UZ Gent het label. In Wallonië is het Hôpital Civil Marie Curie erkend als Stroke Center.
Met die boodschap pakte het UZ Brussel trots uit. "Tijd is cruciaal na het optreden van een beroerte. Hoe sneller de behandeling kan opgestart worden, hoe doeltreffender", vertelt professor Sylvie De Raedt, neuroloog in het UZ Brussel."Maar daar stopt het niet. Na de eerste acute behandelingen wordt de patiënt opgenomen op de beroerte-eenheid (of stroke unit), waarbij naast intensieve monitoring en het opsporen van de oorzaak van een beroerte, ook al wordt gestart met revalidatie.""Er is dagelijks multidisciplinair overleg over de vooruitgang van de patiënt en zijn of haar doelen op korte en lange termijn.""Tegelijk start het team meteen al met secundaire preventie op maat van de patiënt, om een nieuwe beroerte te voorkomen. Wanneer de patiënt vertrekt uit het ziekenhuis, is er verdere ambulante opvolging met aandacht voor de chronische gevolgen van de beroerte zoals pijn, vermoeidheid en spasticiteit." Ook andere ziekenhuizen in ons land kregen al het kwaliteitslabel van de European Stroke Organisation. In Brussel zelf kregen ULB Erasme, Saint-Luc en de Europaziekenhuizen de erkenning.In Vlaanderen voeren AZ Sint-Jan (Brugge-Oostende), AZ Roeselare en UZ Gent het label. In Wallonië is het Hôpital Civil Marie Curie erkend als Stroke Center.