De meeste Franstalige ziekenhuizen in België maken gebruik van elektronische patiëntendossiers van Xperthis. Melchior Wathelet, CEO van het Belgische bedrijf, wijst op het belang van nauwe samenwerking tussen ziekenhuizen, gebruikers en producenten van digitale oplossingen om de complexe systemen op een optimale manier te kunnen implementeren.

In 2017 teisterde Wannacry bedrijven over de hele wereld - nogal wat ziekenhuizen gingen plat. België bleef redelijk gespaard. Maar ieder ziekenhuis moet voorbereid zijn op een cyberaanval. "De vraag is niet of er ooit één komt. De vraag is wanneer die er komt." En of je hem dan ziet komen.

Het Centre Hospitalier Chrétien (CHC) in Luik besloot komaf te maken met papier voor het beheer van de wachtdiensten. Het kiest voor een volledig gedigitaliseerde lijst in elk van de zes ziekenhuizen van het netwerk. Op die lijst staan 961 zelfstandige artsen en zorgverstrekkers.

In de nacht van 10 maart werd de Clinique André Renard in Herstal twee keer aangevallen door hackers, vermoedelijk van Russische origine. De informaticadienst van het ziekenhuis ontkoppelde de besmette machines snel en het ziekenhuisnoodplan werd afgekondigd. "Ze konden niet één gegeven over patiënten ontvreemden", zo zegt IT-directeur Marc Delforge.

De experimentele cloudinfrastructuur voor geavanceerde bionische prothesen zou met beveiligingsproblemen kampen. Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab stellen dat hackers hierdoor in het slechtste geval toegang kunnen krijgen tot privégegevens van de drager van de prothese.