"Met de metaforen in dit boek kun je al onmiddellijk aan de slag. Het is een soort gereedschapskistje waar je op verschillend tijdstippen en voor meerdere thema's uit kunt putten." Aldus Raf De Rycke in de inleiding van 'Zeg het met een beeld'.

De frisse energie van een startend arts en een kwaliteitsverbeterend project met twaalf ziekenhuizen leverden het AZ Jan Portaels een speerpunt in de zorg op: het zorgpad voor colorectale chirurgie. Abdominaal chirurg Karel Demey kreeg goede punten voor dit project tijdens de MLA-cursus.

Het Waalse ziekenhuiscentrum Chwapi lanceert een ambitieus programma om latex uit het OK te weren - het blijft namelijk een belangrijke oorzaak van allergie bij chirurgische ingrepen, zowel voor patiënten als voor personeel . Het project wordt gedragen door een pluridisciplinair team en krijgt financiële ondersteuning van het ziekenhuis.

Geneesmiddelen, bloedzakjes, chemotherapie, transplantaten en misschien zelfs patiënten vervoeren met een drone: het komt eraan. We nemen poolshoogte van het Safir-Medproject, een buitengewoon avontuur waarbij de Europa Ziekenhuizen in zee gingen met de Antwerpse 'drone operator' Helicus.

"Onze activiteiten leggen de nadruk op complexe, hoogkwalitatieve patiëntenzorg, het UZA als opleidingscentrum en op innovatie en onderzoeksgedreven gezondheidszorg. De discussie over wat tertiaire en quaternaire zorg is en hoe we hierover samenwerken met de partnerziekenhuizen is volop aan de gang."

"De voorbije decennia streefden ziekenhuizen efficiëntiewinsten na en anticipeerden ze op de schaalvergroting. Alleen, de structuurfinanciering van de overheid volgde niet. Het is dan ook voorbarig om de portemonnee nu al naar het netwerkniveau te tillen."

Verzekeringsmaatschappijen passen zich voortdurend aan de veranderingen in de gezondheidssector aan. Ziekenhuizen van hun kant doen dat ook. Ze passen zich aan aan verzekeraars die steeds vaker risico's analyseren en hun premies verhogen.

Sylvie Demaret, directeur van de afdeling farmacie van Cliniques Saint-Luc de Bouge, geeft tekst en uitleg over het IFIC, de nieuwe barema's die in 2018 zijn gelanceerd. Ze is geen voorstander van de manier waarop ze vandaag worden toegepast.